Ponturi utile despre cum sa combini vinul cu mancarea

In prezent, oamenii aleg rar mancarea in  functie de vin. De obicei lucrurile stau chiar invers – mai intai hotaram mancarea si apoi alegem vinul. Este necesar sa selectezi mancarea potrivita pentru a savura cu adevarat vinul apreciind atat calitatile sale, cat si aroma deosebita. Totusi vinul nu ar trebui sa fie singurul care conteaza, tot asa cum nici mancarea nu ar trebui sa domine toate deciziile noastre. Este nevoie de un echilibru perfect intre gustul mancarii si aroma vinului ales.

vin-mancare

Iata un ghid scurt cu diferitele tipuri de vin rosu si preparatele perfecte pentru acestea. Te va ajuta sa fii constient de combinatiile potrivite. Si poate vei invata chiar si cateva lucruri noi despre tipurile de vin preferate.

Pinot Noir:

  • Potrivit pentru – fripturi, tocane si mancaruri din legume si carne (vita, miel, rata, pasari salbatice), parmezan de inalta calitate, somon, ton, peste afumat, salata proaspata cu maioneza, bucatarie estica (fara condimente foarte puternice).
  • Bine de stiut – Perfect pentru aperitive din limba de vita fiarta.

Syrah/Shiraz:

  • Potrivit pentru – paste moi, paste, branza alba si galbena, fileuri de carne neagra cu sosuri cremoase si garnitura de cartofi, fripturi, vanat, vanilie, condimente uscate.
  • Bine de stiut – este considerat mai mult un vin masculin deoarece este unul dintre putinele tipuri care merg cu un trabuc.

Mavrud:

  • Potrivit pentru – friptura de miel cu legume, peste, pasari salbatice (fazan, potarniche), carne rosie (friptura, gratar, grill), branza proaspata, deserturi cu mult zahar si ciocolata, deserturi cu fructe.
  • Bine de stiut – este mandria nationala a Bulgariei desi acelasi tip de vin se mai gaseste in Grecia si Macedonia.

Cabernet:

  • Potrivit pentru – miel, fripturi suculente, vitel, porc, curcan, peste, gratar de pui, branza albastra nobila, branza Cheddar, lasagna, paste cu sos de smantana si multa branza, ciocolata naturala.
  • Bine de stiut – primul vin cu aroma de cafea a fost facut recent in doua versiuni: rosu si alb. Cabernet cu aroma de espresso are gustul bogat al strugurilor cabernet, cafea espresso si putin de ciocolata, in timp ce Chardonnay are gustul strugurilor Chardonnay si a cafelei cappuccino.

Merlot:

  • Potrivit pentru – miel, vitel, porc, somon, ton, fructe (mure, zmeura, afine, prune) si legume (ceapa, usturoi prajit, rosii, vanata), menta, branza Cheddar, Gouda si Parmezan, sos de ciuperci, nuci.
  • Bine de stiut – in franceza Merlot inseamna o „pasare mica”, probabil sugerand similaritatea dintre culoarea penelor pasarii si cea a strugurilor.

Acum ia-ti o sticla de vin rosu si alege mancarea potrivita, comanda pe Oliviera!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *